Eino Ilmari Juutilainen1

#35818, (21.2.1914 - 21.2.1999)
IsäTuomas Pärttylinpoika Juutilainen (15.10.1877 - )
ÄitiHelmi Sofia Juhontytär Kauppinen (22.2.1883 - )
Ilmari Juutilainen
     Hän käytti yleisemmin etunimeä Ilmari.2 Häntä kutsuttiin myös lempinimellä Illu.2 Eino Ilmari syntyi 21.2.1914 Sortavalan maalaiskunnassa .3 Eino ja Anni Kaarina Nurmi vihittiin arviolta noin (?) 1935.2 Eino ja Anna erosivat 1951.2 Eino ja Aili Katri Mustonen vihittiin arviolta noin (?) 1953.2 Eino Ilmari Juutilainen kuoli 21.2.1999 Tuusulassa 85-vuotiaana.2
      Hävittäjälentäjä, Ässä ja kaksinkertainen Mannerheimin-ristin ritari


”Ylipäällikkö on pvm:llä 26.4.42 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi lentomestari Eino Ilmari Juutilaisen.

Lentomestari Juutilainen on osoittanut esimerkillistä urhoollisuutta ja lannistumatonta taistelutahtoa sekä erinomaista taitoa ja neuvokkuutta lukuisissa ilmataisteluissa. Hän on saavuttanut kaikkiaan tähän mennessä 22 ilmavoittoa, joista 2 talvisodassa 1939–40 ja 20 tämän sodan aikana.


Heinäkuussa -41 joutui lentomestari Juutilainen tämän sodan aikana ensimmäisen kerran ilmataisteluun, jossa suomalaiset hävittäjälentäjät kohtasivat lukumäärältään ylivoimaisen vihollisen lentomuodostelman. Tässä taistelussa lentomestari Juutilainen häikäilemättä syöksyi päin viholliskoneita ja onnistui henkilökohtaisesti ampumaan alas 2 vihollishävittäjää.


Pari viikkoa sen jälkeen lentomestari Juutilainen joutui jälleen ilmataisteluun, jossa rohkeudellaan ja taidollaan ampui alas yhden vihollishävittäjän.


Jälleen elokuussa käydyssä ilmataistelussa saavutti lentomestari Juutilainen 2 henkilökohtaista ilmavoittoa vihollisen hävittäjistä.

Elokuun puolivälissä oli suomalainen hävittäjäpartio etsintälennolla ja tapasi 22 vihollishävittäjää käsittävän muodostelman. Esimerkillistä taistelumieltä ja rohkeutta osoittaen syöksyi lentomestari Juutilainen ensimmäisenä vihollishävittäjien kimppuun, yllätti ne ja ensimmäisessä syöksyssä sai ammutuksi alas 2 viholliskonetta. Syntyneessä ilmataistelussa hän vielä tuhosi yhden vihollishävittäjän ja sai toisen pahoin vaurioitetuksi.


Syyskuussa -41 joutui lentomestari Juutilainen käymään 2 ilmataistelua samana päivänä, joista ensimmäisessä ampui alas yhden vihollisen lentokoneen ja toisessa 2 viholliskonetta. Jättämässään taistelukertomuksessa lentomestari Juutilainen lausui: ”Jouduin yksin ilmataisteluun kolmen vihollishävittäjän kanssa, joista yhden sain ammutuksi alas tien viereen metsään ja 2 pakeni.”

Syyskuun–tammikuun aikana käydyissä kolmessa pienemmässä ilmataistelussa ampui lentomestari Juutilainen kunakin päivänä henkilökohtaisesti alas yhden vihollishävittäjän.

Helmikuussa -42 kohtasi suomalainen hävittäjäpartio voimakkaita vihollishävittäjämuodostelmia. Lentomestari Juutilainen huomasi erillään lentävät 3 pommikonetta ja siekailematta hyökkäsi näiden kimppuun ampuen 2 konetta palavina alas. Syntyneessä ilmataistelussa hän lisäksi pahoin vaurioitti yhtä vihollishävittäjää.


Kahtena maaliskuun päivänä käydyissä ilmataisteluissa lentomestari Juutilainen saavutti jälleen yhden ilmavoiton kumpanakin päivänä.


27.3.42 Suursaaren luona käydyssä ilmataistelussa lentomestari Juutilainen henkilökohtaisesti jälleen häikäilemätöntä rohkeutta ja hyökkäyshenkeä osoittaen ampui alas 2 vihollishävittäjää.”


”Ylipäällikkö on pvm:llä 28.6.44 toisen kerran suonut Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin lentomestari Eino Ilmari Juutilaiselle.


Lentomestari Juutilainen on 26.4.42 tapahtuneen Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi nimittämisensä jälkeenkin osoittanut jatkuvasti erinomaista ja esimerkillistä taisteluhalua ja -taitoa, mitä osoittaa se, että hänen ilmavoittojensa lukumäärä 8.6.44 mennessä oli kohonnut 53:een. Lentomestari Juutilaisen hyökkäysvalmius ja taistelutaito on käynyt ilmi erikoisesti 9.6. alkaneen vihollisen suurhyökkäyksen yhteydessä käydyissä ilmataisteluissa, joissa hän toistaiseksi on pudottanut 15 konetta. Näin ollen on lentomestari Juutilaisella tällä hetkellä 73 ilmavoittoa. Tätä tulosta on pidettävä meidän oloissamme loistavana sotilaallisena saavutuksena, ottaen huomioon, että suurin osa taisteluista on käyty vihollisen suurta ylivoimaa vastaan.”.

     Lue lisää Internetistä: Eino Ilmari Juutilainen Mannerheimin-ristin ritarit sivustolla.
Lue lisää Internetistä: Eino Ilmari Juutilainen Wikipediassa.

Eino Ilmari Juutilainen ja Anni Kaarina Nurmi lapset:

Eino Ilmari Juutilainen ja Aili Katri Mustonen lapset:

  • Eeva Kaarina Juutilainen

Elämäntaival (+ PM lesken uusi avioliitto, elossa olevien lasten syntymät pois)

TapahtumaVuosi, paikkakunta ja lisätietoHenkilö
Syntymä1914, Sortavalan mlk3
Vihkiminen1935Anni Kaarina Nurmi2
Pojan syntymä1938Aarne Ilmari Juutilainen2
Avioero1951Anna Kaarina Juutilainen2
Vihkiminen1953Aili Katri Mustonen2
Kuolema1999, Tuusula2

Viitteet: Lähteet ja lisätiedot sekä kirjallisuus (Linkkien avaus: Klikkaa oikealla hiirellä ja valitse "Avaa uudessa ikkunassa")

  1. [S143] Mikrofilmatut/kuvatut kirkonkirjat: Sortavalan msrk'n lastenkirjat 1910-1919/IV,s.113 (IAb27) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2159864.
  2. [S156] Yksittäiset sukuselvitykset ja täydennykset: http://www.mannerheim-ristinritarit.fi/ritarit?xmid=35.
  3. [S163] Karjala-tietokantasäätiön verkkoversio Internetissä, KATIHA: Sortavalan syntyneet.
Tietoja on muokattu viimeksi=3.10.2021